Historie TWC de GRENSRIJDERS uit Luyksgestel

Al vanaf de jaren 50 kende Luyksgestel zijn jaarlijkse kermisronde “in het hemd”, waar Jan van Eijndhoven, alias Jean Goddet, de grote animator van was.

19 januari 1974, op de verjaardag van Marte Hendricks, waar ook Jan Rombouts en Jan Hendricks aanwezig waren werd het plan opgepakt om een fiets tourclub op te gaan richten. Op zondag 31 maart was er een oprichtingsvergadering in het gemeenschapshuis met een flinke opkomst. Er werd een voorlopig bestuur vastgesteld met Jan van Eijndhoven als Ere voorzitter. Er schreven zich 20 leden in en na een levendige discussie over de namen TWC de Grensrijders of TWC Luijksgestel, was de geboorte van Tour Wieler Club “De Grensrijders” op 2 april 1974 een feit.

De eerste tourtocht werd gehouden 7 april 1974.

Het eerste bestuur in 1974, van links naar rechts:
Jan Winters, Fons van Hoof, Jan Hendricks, Jan van Eijndhoven, Jan Rombouts en Harrie Verhagen.
Het eerste logo van T.W.C “De Grensrijders “ in Luyksgestel.
De eerste groepsfoto van “T.W.C De Grensrijders” bij clublokaal café ” Nooit Gedacht”.

0p 9 juni 1974 waren de trimkampioenschappen en de eerste clubwedstrijd in luyksgestel vond plaats op 24 juni.

Het wedstrijdparcours voerde over de Kapellerweg, Molenstraat, Burg Magneesrtaat, en Kerkstraat, waar de start en finish was. Door de hitte haalden slechts 9 van de 30 coureurs de finish. Deze clubkampioenschappen worden door zijn succes elk jaar opnieuw georganiseerd.

Ook werden er al in deze beginjaren barakconcoursen in café “Nooit Gedacht” georganiseerd om de kas te spekken.

Halverwege de jaren ’70 werd het steeds populairder om grote afstanden af te leggen door toerfietsers. Dit was voor enkele van onze Grensrijders dan ook het moment om een bijzondere tocht te gaan organiseren.

Parijs – Luyksgestel, de eerste grote tourtocht van 400 km werd op zaterdag 30 juli 1977 door zes Grensrijders verreden. Door zijn groot succes werd door de club besloten dit evenement elk vijf jaar te herhalen.

In 1977 werd ook het plan opgepakt om luyksgestel-Parijs heen en terug te rijden. Deze 800 km lange tocht werd door de goed getrainde leden, Theo Manders en Kees Sengers op 11 augustus 1978 tot een goed einde gebracht.
Theo Manders heeft door zijn vele getrainde km een jaar daarop ook een aanval gedaan op een nieuw record Parijs-Eindhoven dat hij op bijzonder wijze heeft verbroken.

Er volgden de jaren daarop voor De Grensrijders nog verschillende grote tourtochten, zoals luyksgestel-Vaals-Luyksgestel en een rit naar Groesbeek, maar deze tochten moesten na verloop van tijd weer wijken voor andere initiatieven.

Binnen de vereniging komen er dan stemmen die vinden dat we festiviteiten moeten organiseren voor een grote toertocht waar elke fietsliefhebber aan mee kan doen.

Zo werd er in 1987 de eerste “STORMLOOP”verreden, afstand 120-en 180 km. Deze “Stormloop” wordt tot op heden in aangepaste vorm nog steeds georganiseerd.

Na de opkomst van ATB-Mountainbike is het initiatief genomen om veldtoertochten te gaan organiseren. Twee keer per jaar, in de winterperiode, organiseert onze vereniging een ATB tocht in Luijksgestel. Gezien de grote opkomst en positieve reacties van de deelnemers kunnen we spreken van een groot succes.Vergeet onze sponsors niet

Scroll naar boven